Hrvatska Akademija Znanosti i Umjetnosti

Hrvatska Kristalografska Zajednica

******

Croatian Academy of Sciences and Arts

Croatian Crystallographic Association


 

Novosti


ECM29

Rovinj 2015


Rječnik kristalografije


Suvremena kristalografija u Hrvatskoj


O nama


Povijest


Crystallography in Croatia


Predsjednik HKZ


Odbor HKZ


Skupština


Pravila HKZ


Članstvo


Održani skupovi


HKZ u medijima


Hrvatska Udruga Kristalografa


Posjetitelj br..

free html visitor counters
od 1.12.2010.
hit counter

Z   A   P   I   S   N   I   K

 

12. skupštine Hrvatske kristalografske zajednice održane 20. prosinca 2010.g. u predavaonici I. krila Instituta "Ruđer Bošković", Bijenička c. 54, Zagreb  s početkom u 15.00 sati sa sljedećim dnevnim redom:

 

      1.         Otvorenje Skupštine

      2.         Izvještaj Odbora HKZ-a

      3.         20. Hrvatsko-Slovenski kristalografski sastanak u Baški (Krk), 15. do 19. lipnja 2011. godine

      4.         Suradnja s IUCr i ECA

      5.         Mrežne stranice HKZ-a

      6.         Članarina - novi članovi

      7.         Razno

 

Skupštini je nazočilo 27 članova HKZ.

 

Ad.1.

 • Predsjednik HKZ akademik Stanko Popović otvorio je Skupštinu i pozdravio sve nazočne, zahvalivši se IRB-u na ustupanju dvorane za skupštinu.

Ad.2.

 • Tajnica HKZ dr. sc. Marija Luić podnijela je izvještaj o radu Odbora HKZ u  razdoblju između 11. i 12. skupštine. Posebno se osvrnula na zadnji sastanak Odbora uoči Skupštine koji je bio održan 17.11.2010.g. i posvećen organizaciji 20th CSCM koji će biti održan od 15. do 19. lipnja  2011. u Baški na otoku Krku. Predstavnici HKZ na domaćim i međunarodnim skupovima u razdoblju između 11. i 12. skupštine HKZ (ili kolege koji su na njima sudjelovali) ukratko su izvijestili o tim skupovima.

a) izvješća sa međunarodnih i domaćih skupova

 • Prof. dr. Dubravka Matković-Čalogović bila je delegatkinja HKZ-a na ECM 25 održanom u Istanbulu od 16.-21.08.2009. Za vrijeme tog skupa održan je i sastanak Savjeta ECA na kome je prof. Matković-Čalogović bila delegatkinja HKZ.  

 • Prof. dr. S. Popović prisustvovao je ECM 26 održanom u Darmstadtu od 30.08. - 02.09.2010. kada je ujedno održan i sastanak Savjeta ECA na kome je prof. dr. S. Popović bio delegat HKZ. Prije ECM 26 održan je u Darmstadtu i EPDIC 12 i to od  27.-30.08.2010.  o čemu nas je također izvijestio prof. dr. S. Popović.

 • Vrlo kratko o 18th CSCM održanom u Varaždinu od 17.-21.06.2009.  te o 19th SCCM održanom u Strunjanu od 16.-20.06.2010. izvijestio je prof. dr. S. Popović (svi podaci dostupni su na web stranici HKZ-a).

 • Od 09.–11. 09. 2010. održan je u Primoštenu 5th Central European Conference - Chemistry towards Biology" u organizaciji Instituta "Ruđer Bošković".  Za taj je skup dobivena potpora Zaklade HAZU. O skupu je izvijestila predsjednica organizacijskog odbora dr. sc. Sanja Tomić.

b) izvješće o radionici Cambridge Structural Data Base

 • Dr. sc. Aleksandar Višnjevac izvijestio je o radionici Cambridge Structural Data    Base koju je organizirao u Zagrebu na Institutu "Ruđer Bošković" u razdoblju  od 1. do 4.03.2010. Radionica je bila vrlo uspješna, a zainteresiranih puno više nego planiranih sudionika. Od Zaklade HAZU dobivena je potpora za održavanje te radionice.

c) obilježavanje 90-te godišnjice života akademika Draga Grdenića

 • Dana 16.12.2009. predstavljen je poseban broj časopisa Croatica Chemica Acta      posvećen 90-toj godišnjici rođenja akademika D. Grdenića. Prof. dr. Dubravka Matković-Čalogović govorila o njegovom znanstvenom djelovanju a prof. dr. Stanko Popović o HKZ-u i ulozi akademika Grdenića u osnivanju i vođenju HKZ. Na osnovi tog izlaganja objavljen je rad u časopisu Kemija u industriji kristalografiji  u Hrvatskoj, od osnivanja strukovne udruge 1966.g. do danas.

d) izvješće o radu HKZ u 2010 i Plan rada HKZ za 2011 za HAZU

 • Prof. dr. S. Popović izvijestio je o izvješću o radu HKZ u 2010.g. i o planu rada HKZ-a za 2011. g.  Izvješća su uvrštena u odgovarajuća izdanja HAZU

e) edukacijski seminar za djelatnike "Plive"

 • Članice Hrvatske kristalografske zajednice dr. sc. Biserka Gržeta i dr. sc. Jasminka Popović održale su u periodu 07.-14. prosinca 2009. edukacijski seminar za djelatnike PLIVE pod naslovom "Rentgenska difrakcija u polikristalnom uzorku kao analitička metoda u proizvodnji". Seminar se održao po pozivu djelatnika PLIVE, u prostorijama PLIVE, Prilaz baruna Filipovića 29, Zagreb. Polaznici seminara pokazali su veliki interes za primjenu suvremenih metoda rentgenske difrakcije polikristalnih uzoraka u farmaceutskoj industriji.

Ad. 3.

 • 20. hrvatsko-slovenski kristalografski sastanak održat će se u Baški na otoku Krku od 15. do 19. lipnja 2011. godine u hotelu Corinthia. Zasad su predloženi  sljedeći plenarni predavči: Ana Šantić, Tomislav Friščić, Vaclav Holy i Mario Cetina. Jedan plenarni predavač bit će  iz  Slovenije. Odbor za pripremu čine  S. Popović, M. Luić, D. Matković-Čalogović, A. Tonejc, A. Višnjevac, M.Bijelić, Ž. Skoko, M. Cetina, J. Popović, a tom će sastavu biti pridodano 3-4 člana sa slovenske strane. Imamo cjenik hotelskog smještaja (puni pansion)  prema cijenama iz 2009. g. Izlet će biti organiziran u Jurandvor (Baščanska ploča)  i stari grad Krk. Podaci se nalaze  na web stranicama HKZ.

 • Treba razmisliti o organiziranju jednog pratećeg sastanka (npr. proteinska kristalografija ili novi materijali – pola dana) zbog mogućnosti dobivanja financijske potpore od Zaklade HAZU.

 • Pozivaju se svi članovi HKZ da pomognu u predlaganju sponzora (svaka ideja za je dobrodošla).

 • Prijavu za hotel treba napraviti  do 1. svibnja, sažetak predati do 15. svibnja 2011.

Ad.4.           

 • Suradnja HKZ s IUCr i ECA:

 • Na poziv uredništva pripremljeni su tekstovi za IUCr Newsletter pod naslovom Crystallography in Croatia (tekstovi su dostupni na web stranici HKZ-a).

 • HKZ je dao potporu C. Giacovazzu kao kandidatu za dodjelu 9. Ewaldove nagrade IUCr-a.

 • Dana je potpora makedonskim kristalografima za članstvo u ECA.

 • Članarina u ECA plaćena je iz vlastitih sredstava (80 eura).

 • Članarina u IUCr – 1000 CHF – bit će plaćena iz sredstava HAZU.

 • HKZ je u stalnoj prepisci s Mike Dacombe-om iz IUCr i Petrom Bombicz iz ECA.

 • Preporuka IUCr-a je da svi članovi HKZ-a  provjere svoje podatke u World Directory of Crystallographers. Mole se članovi koji nisu unijeli svoje podatke da ih unesu.

 • Najava budućih skupova:

 1. IUCr 22, Madrid, 22.-30.08.2011. (nemamo do sada  delegata za Opću skupštinu)

 2. ECM 27, Bergen, Norveška, 6.-11.08.2012.

 3. ECM 28, Warwick, UK, 25.-29.08.2013.

 • 2013. godina bit će Međunarodna godina kristalografije. Na mrežnim stranicama je pismo Sine Larsen vezano uz taj događaj. HKZ predviđa javna predavanja u strukovnim udrugama, posebni broj CCA  (ako se složi uredništvo časopisa) o važnosti kristalografije, te članak za Kemiju u industriji.

 • 22ndCSCM održat će se u Međunarodnoj godini kristalografije.

 • Članovi HKZ-a se podsjećaju da je 2011.g.  Međunarodna godina kemije.

Ad. 5.

 • Kako bi se olakšalo plaćanje članarine (62 kune seniori i 32 kn studenti) i napravio bolji uvid u stanje članstva, dr. sc. A. Višnjevac je priredio nove PRIJAVNICE za HKZ i predložio jednostavan način obavještavanja o uplatama (sve je na web stranicama). 

Ad.6.

 • Dr.sc. A. Višnjevac je obavijestio o novom dizajnu mrežnih stranica HKZ-a koje je priredio s  dr.sc. A. Šantić (dr.sc. Zoran Štefanić također je prije radio na izradi mrežnih stranica). Pozivaju se svi članovi da pogledaju stranice i daju svoje primjedbe i prijedloge. Razmatra se mogućnost da se na stranice stave i izvješća o izborima članova na nova radna mjesta, podaci o dobivenim nagradama i priznanjima, o objavljenim posebno važnim znanstvenim radovima i slično. HKZ zahvaljuje A. Višnjevcu, A. Šantić i Z. Štefaniću na velikom trudu oko izrade stranica.

Ad.7.  

 • Pod točkom razno nije bilo rasprave.

                                                         Tajnica Hrvatske kristalografske zajednice

                       

                                                                                   dr.sc. Marija Luić


Uredništvo mrežnih stranica HKZ: Ana Šantić i Aleksandar Višnjevac

Stranice su osvježene 29.08.2014 16:47